Hoe leer je je hond alleen te zijn?

Wanneer je de hond zonder enige vorm van opbouw plotseling een (lange) tijd alleen achterlaat is de
kans groot dat je hond dat niet gaat trekken.
Verlatingsangst kan zich uiten in janken, blaffen, spullen slopen of onzindelijkheid. Dit is vooral voor
de hond in kwestie erg stressvol, maar ook voor jezelf en buren absoluut geen pretje.


We gaan stapsgewijs afbouwen van iets wat spannend is. Hoe je je hond geleidelijk blootstelt aan het
alleen zijn, kan op verschillende manieren.

Belangrijk is dat je altijd blijft kijken naar je hond. Kan je hond het aan? Blijft je hond ontspannen? Inde onderstaande filmpjes krijg je een duidelijk beeld van het herkennen van stresssignalen bij honden.


https://youtu.be/Z86Ltb5fNxk?si=6eaVUGdcr2uTJHMg
https://youtu.be/Vco0XGLTATY?si=3fRx0he5B8HjiXey

 

Hoe herken je verlatingsangst?

Let erop of je hond een combinatie van onderstaande gedragingen vertoont.

 • De hond hijgt en loopt veel op en neer door het huis (stress).
 • Grote pupillen.
 • Blaffen, huilen, piepen, hijgen.
 • Meer kwijlen dan normaal.
 • Niet eten of drinken.
 • Slopen van deuren of bench om te kunnen ontsnappen.
 • Er zijn ook honden die niet zozeer angst ervaren, maar zich vooral vervelen en zich gefrustreerd voelen.

Deze honden gaan bijvoorbeeld spullen slopen of de vuilnisbak omgooien op zoek naar eten. Er is dan geen sprake van verlatingsangst, maar eerder een algeheel gebrek aan activiteit, uitdaging en beweging. Het is belangrijk om hier een onderscheid in te maken, want dan kun je beter naar een gepaste oplossing gaan zoeken.


Voorbereiding

Voordat je je hond alleen laat, is het raadzaam de volgende punten in acht te nemen:

 1. Zorg ervoor dat je hond kalm is.
 2.  Maak de ruimte waarin de hond zich begeeft veilig.
 3. Laat je hond van tevoren goed uit zodat hij moe en voldaan is.

Voorkom dat er een te groot contrast ontstaat tussen het samen zijn en het ‘plotseling’ alleen zijn.

Blijf na de wandeling dus nog heel even thuis en vertrek dan pas.

Stimuleer je hond zichzelf te vermaken wanneer jullie thuis zijn.

Naast jullie gezamenlijke activiteiten is het belangrijk dat je hond zichzelf kan vermaken en tot rust kan komen.

Het lijkt een vanzelfsprekendheid, maar er zijn honden die hun eigenaar de hele dag in de gaten houden en het liefst ook achtervolgen.

Je hebt een voorsprong in het leren alleen zijn als je een hond hebt die uit zichzelf ergens rustig kan gaan liggen en niet de hele tijd met jou bezig is.

Wanneer jouw hond de hele tijd bij jou wil zijn, dan is er wellicht sprake van ‘overbinding’. Het kan dan meer tijd en energie vergen om een dergelijke hond te leren alleen te zijn. Het is verstandig dan
hulp in te roepen van een professional.

Om je hond te stimuleren in zijn mand (hondenbed, open bench) te gaan liggen, kun je hem op die plek bijvoorbeeld een Kong of een lekkere kauwstaaf geven. Dit zorgt ervoor dat je hond het liggen op die plek associeert met iets positiefs. Wanneer je hond zichzelf prima kan vermaken, dan kun je ook makkelijk even de kamer uit gaan en even iets voor jezelf gaan doen.
Je hond leert dan dat je af en toe verdwijnt en weer terugkomt. Hij kan je ook nog gewoon horen en vindt het helemaal prima, hij ligt te slapen of is bezig met zijn snack. Zo leert hij al een beetje op zichzelf te zijn.

 

Leer je hond dat je vertrek niet iets vervelends is

Deze stap vraagt van jou een investering qua tijd en energie. Je zult hier weken mee bezig zijn, maar deze investering ga je dubbel en dwars terugverdienen!

Want als je dit goed doet, dan zal jouw hond geen problemen hebben met je vertrek. Je voorkomt dat je hond verlatingsangst ontwikkelt óf je kunt op deze manier reeds bestaande verlatingsangst behandelen.
Je kunt je hond stapsgewijs leren dat er niets aan de hand is wanneer jij op het punt staat te vertrekken. Hoe gaat het in zijn werk?

Het vertrekken van huis gaat gepaard met bepaalde, voorspelbare handelingen: schoenen aandoen naar de kapstok lopen, jas aandoen, sleutels en tas pakken, deur openen, vertrekken.

Deze handelingen kunnen als een soort trigger werken voor je hond. Hij ziet bijvoorbeeld dat je je schoenen aan doet en raakt dan al in de stress, want hij beseft dat je van huis weggaat. Deze emotie wil je koste wat kost voorkomen!

We starten de training!

We hebben als eerste een neutraal voorwerp nodig. We gaan dit neutrale voorwerp stapsgewijs koppelen aan de bovenstaande handelingen. Het is belangrijk dat de hond begrijpt dat dit een oefening is en dat je niet echt zult vertrekken, maar het moet er wel echt uitzien!


Het neutrale voorwerp wordt samen met een woord ingezet als “veiligheidscue”. Het betekent dat alles wat nu volgt een training is, het is niet echt.

Stap 1

Het is belangrijk dat je hond ziet wat je doet. In deze training kiezen we voor de woorden “bye bye”.Nu pakken we het voorwerp erbij. In deze training kiezen we voor een geel vlaggetje en daar zwaaien we even mee (zwaai zwaai). Vervolgens doe je je schoenen aan, terwijl je hond naar je kijkt vanuit zijn mand. Zodra je je schoenen aan hebt, zeg je “klaar!”. Het vlaggetje verdwijnt en je gaat verder
met andere dingen.

Dit herhaal je later op de dag nog een keer en je blijft dit herhalen totdat de hond geen interesse meer toont. Het interesseert hem niet dat jij je schoenen aan doet en dat is goed! Het is belangrijk dat je hond ontspannen blijft!! Zodra je merkt dat je hond argwaan krijgt, staak je de oefening meteen met “klaar!”.

 

Stap 2                                                                                               

Wanneer je de eerste stap goed hebt doorlopen, voeg je een extra handeling toe. Nadat je je schoenen aan hebt gedaan, loop je naar de kapstok. Daar zeg je “klaar!” en de oefening is weer voorbij.


Stap 3

Steeds wanneer een stap goed is gegaan, kun je het verder gaan uitbreiden. Je begint wel steeds met de stap waar je was gebleven, deze herhaal je dan nog een keer.


Opbouwen van afwezigheid

Als dit goed gaat, dan kun je de duur van je afwezigheid gaan oprekken. Ook dit doe je weer in stappen. Je start met het opbouwen per minuut. Voorkom dat je te grote stappen zet! Heb geen haast. Het verschilt per hond hoe snel dit kan gaan.

Ga ervan uit dat dit weken gaat duren, dus neem er de tijd voor. Blijf op je hond letten! Zet eventueel weer een stap terug als je merkt dat het te snel gaat voor je hond.

Wanneer je hond steeds alert blijft, dan is dat een teken dat het hem nog teveel bezighoudt. De bedoeling is dat het hem op een gegeven moment niet meer interesseert wat jij aan het doen bent.

Aandachtspunten

Voorkom dat je je hond te lang alleen laat gedurende deze opbouw. Want dan bestaat de kans dat je training geen effect heeft. Vraag iemand om even op je hond te passen, breng je hond naar een oppas of neem je hond mee als dat kan. Wat als je écht een keer weg moet en je hond alleen moet laten? Doe dat dan zonder gebruik te maken van “bye bye” en het vlaggetje.
De hond ziet dan wat het onderscheid is tussen de trainingssessie en een echt vertrek. Het vlaggetjeis een signaal dat er geen enge dingen gaan gebeuren. Het voorspelt veiligheid.

Rustig thuiskomen

Wanneer je weer terugkomt, dan zal je hond blij zijn dat je er weer bent.
Blijf ook in deze situatie rustig.

Begroet je hond rustig en doe vooral niet hysterisch. De hond leert dat thuiskomen geen big deal is.

Het hoort er gewoon bij. Zodra je rustig op de bank zit met je hond, dan kun je natuurlijk heerlijk kroelen met je hond!

Soms wordt nog wel eens geadviseerd de hond bij thuiskomst volledig te negeren. Dit raden wij af. Het is onnodig en voor je hond onprettig.


Tips

 • Voorkom dat je hond gestresst of opgewonden raakt door prikkels van buitenaf, zoals voorbijgangers of de deurbel.
 • Jij weet zelf het beste waar je hond op kan gaan reageren. Probeer deze prikkels te beperken tijdens je afwezigheid. Doe bijvoorbeeld gordijnen dicht of zet de deurbel uit.
 • Wanneer je thuis bent, probeer dan niet 24 uur met je hond bezig te zijn.
 • Het is goed dat hij af en toe ook even alleen is en zichzelf kan vermaken.
 • Bovendien hebben honden meer slaap nodig dan wij. Geef hem dus ook die rust.
 • Sommige honden worden rustig wanneer je de radio zachtjes aan laat.
 • Straf je hond niet wanneer bij thuiskomst blijkt dat hij binnen heeft geplast of iets kapot heeft gemaakt. Dit maakt het allemaal nog stressvoller.

Onze hoofdsponsor TIX.NL

Meer informatie over TIX.NL? Klik hier om door te gaan.

Pip is ons lieve vriendinnetje

Kelly Vermeulen

Eerlijk in hun verhaal

Steffie Janissen

Wij bevelen de stichting zeker aan!!!

Berby Hanekamp

ADOPT DON'T SHOP !

Sandra Yap

Geen mooie praatjes maar een waar verhaal

Natascha Geurink

Totaal geen spijt

Linda Diks