Vaccineren of Titeren

Veel mensen willen nog wel eens veel te licht denken over inenten. De reden hiervan is vaak; “Het kost best veel geld en ik ben binnen 5 minuten weer bij de dierenarts weg”. Maar dat kleine ‘dure’ spuitje (tevens in combinatie met de algemene gezondheidscheck door de dierenarts) kan ontzettend veel leed, geld, ellende en verdriet besparen!

Zodra meer bekend is over de ziekten waartegen wij in Nederland onze dieren enten, wordt het vaak duidelijker waarom enten zo vreselijk belangrijk is. Daarom hieronder dan ook de door dierenartsen geadviseerde entingschema’s en een overzicht van de ziekten waar tegen geënt wordt.

Je wilt dat je hond goed beschermd is tegen allerlei aandoeningen waardoor deze ziek kan worden of overlijden. Ook wil je niet dat je hond andere honden ziek maakt. 
Daarvoor laat jij je hond onder andere iedere 3 jaar inenten met DHP (Distempera hondenziekte, HCC besmettelijke leverziekte en Parvo).

Daarnaast kun je afhankelijk van je leefomgeving, contacten met andere honden en reizen, je hond apart laten inenten tegen de Ziekte van Weil, Kennelhoest en Rabiës. 
De vaccinaties tegen de Ziekte van Weil en Kennelhoest bieden maximaal 1 jaar bescherming. De vaccinatie tegen Rabiës biedt 3 jaar bescherming.

Ga je naar het buitenland met je hond dan moet deze ingeënt zijn tegen Rabiës. Check voor je op reis gaat de bepalingen voor het desbetreffende land.

Daartegenover staat dat jij je hond niet onnodig wilt laten vaccineren omdat deze bijwerkingen kunnen geven. Daar kan titeren een oplossing voor zijn.

Wat is titeren?
Bij titeren neemt de dierenarts enkele druppels bloed af voor onderzoek. Normaal gesproken wordt bij de titelbepaling gekeken naar de hoeveelheid antistoffen tegen Distempera hondenziekte, HCC besmettelijke leverziekte en Parvo. 
Bij een titelbepaling kan ook, als dat vereist of nodig is, naar antistoffen tegen Rabiës gekeken worden. Uit dit onderzoek blijkt hoeveel antistoffen de hond nog heeft tegen deze ziektes. 
Titeren is niet mogelijk voor het vaststellen van antistoffen in het lichaam van je hond tegen de Ziekte van Weil of Kennelhoest omdat dit een ander soort vaccin is.

Op basis van de hoogte van het aantal antistoffen kan de dierenarts bepalen of een nieuwe vaccinatie nodig is, of dat de hond het komende jaar voldoende is beschermd. De dierenarts bepaald ook wanneer een volgende titelbepaling gepland moet worden.
De uitslag van deze titelbepaling wordt in het paspoort geplakt met vermelding van een datum voor de volgende titelbepaling. 
Is een nieuwe inenting nodig, dan is de hond weer voor 3 jaar beschermd.

Uit onderzoeken is gebleken dat honden niet allemaal dezelfde hoeveelheid antistoffen opbouwen. Sommige honden bouwen soms tot wel 7 jaar voldoende antistoffen op. 
Dan is een nieuwe 3 jaarlijkse vaccinatie niet nodig en verhoogt de vaccinatie alleen maar de kans op bijwerkingen. 

Hondenpensions en hondenscholen hebben de vrijheid om zelf te bepalen welke eisen zij stellen voor vaccinatie. Veel pensions en hondenscholen accepteren het titeren inmiddels als veilig en medisch verantwoord. Maar het is wel zaak om dat van te voren na te vragen. 

 

Onze hoofdsponsor TIX.NL

Meer informatie over TIX.NL? Klik hier om door te gaan.

Pip is ons lieve vriendinnetje

Kelly Vermeulen

Eerlijk in hun verhaal

Steffie Janissen

Wij bevelen de stichting zeker aan!!!

Berby Hanekamp

ADOPT DON'T SHOP !

Sandra Yap

Geen mooie praatjes maar een waar verhaal

Natascha Geurink

Totaal geen spijt

Linda Diks