Je adopteert een (buitenlandse) hond

Je hond komt binnenkort aan in Nederland of is inmiddels opgenomen in een Nederlands opvanggezin. Je hebt er lang naar uitgekeken en nu is het dan eindelijk zo ver.

Om de kennismaking en de eerste periode na aankomst zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen willen wij je graag een paar tips geven. Het kan zo zijn dat je hond je vrolijk benadert en zich makkelijk aanpast waarbij hij of zij geen problemen heeft met de overgang, gelukkig is dit vaak het geval.

Onderstaande tips zijn dan ook vooral bedoeld voor het geval de overgang iets moeilijker verloopt voor je hond.

Wij streven er altijd naar om het transport en de plaatsing in Nederland bij jou als adoptant zo zorgvuldig en veilig mogelijk te laten verlopen. Het is belangrijk om rekening te houden met de belevingswereld en eerdere ervaring van de hond.

Houdt er rekening mee dat:

  • De hond, naast zijn/haar verzorgers in het asiel, nauwelijks andere mensen gezien of ontmoet heeft en dus wantrouwig kan zijn.
  • Veel van onze honden op straat hebben geleefd of in een dodingsstation hebben gezeten. Daardoor heeft de hond geleerd dat afstand houden van mensen het meest veilig is. Velen worden mishandeld als ze op straat leven.
  • Eenmaal in het asiel de hond heeft samengeleefd met vele andere honden, de hond kan het nu dan ook “eng” vinden zonder zijn/haar soortgenootjes. De hond heeft nu geen houvast meer aan zijn/haar roedel.
  • De hond nauwelijks gewend is aan knuffels. Hij kan hier dan ook in het begin onwennig op reageren.
  • Sommige een ernstig trauma hebben opgelopen. Wij proberen dit direct te herkennen in onze opvanggezinnen maar dit manifesteert zich soms pas na een aantal weken. Ze kunnen zich dan bijv. terugtrekken, onrustig zijn, weglopen, angstagressie vertonen etc. Vaak is dit van tijdelijke aard.
  • De hond een stressvolle reis achter de rug heeft, waarom zou hij er dan op vertrouwen dat de volgende stap wel prettig zal zijn?

Aankomst

Je hebt van ons bericht gekregen wanneer je hond aankomt.

Dan begint het spannende aftellen van de dagen.

Op de dag van aankomst word je opgewacht door ons team van vrijwilligers, zij zijn te herkennen aan de roze/zwarte kleding met de naam van de stichting Hondenzorg & Welzijn. Je hebt de ingevulde koopovereenkomst in tweevoud bij je.

Zaken waar je aan moet denken:

  • Je dient zelf een verstelbare halsband en 2 riemen (GEEN uitrolriem) mee te nemen.
  • Het is goed een bakje water mee te nemen. Eten wordt afgeraden omdat de honden een lange reis achter de rug hebben en soms ook wat misselijk kunnen zijn. Een paar droge koekjes is geen bezwaar.
  • Plastic zakjes en een handdoek voor een eventueel ongelukje.
  • Neem ook het contract in tweevoud mee, de vrijwilliger zal het tekenen bij de overdracht.

De vrijwilligers zullen de aankomst verder begeleiden. De hond wordt aan je overgedragen evenals het paspoort en entingsboekje. In sommige situaties wordt het paspoort nagezonden.

Volg bij aankomst de aanwijzingen van de vrijwilligers op. Zij hebben ruime ervaring met de overdracht van de honden. Dit voorkomt ontsnappingsgevaar.

In de auto naar huis

Zorg voor een kleed of plaid in de auto, niet alle honden kennen het fenomeen autorijden. Soms zijn ze al wat misselijk van de reis en dan is de rit naar huis nog eens een extra uitdaging voor de hondenmaag. Geef ook tijdens de rit naar huis geen eten aan je hond, dat komt later wel. Drinken kan geen kwaad.

Pas ook op bij het openen van portieren en/of achterklep dat de hond niet kan ontsnappen. Zet de hond vast of laat een van de medepassagiers de hond vasthouden.

 

Thuis

Eenmaal op de plaats van bestemming is het belangrijk dat de hond niet wordt opgewacht door veel enthousiaste gezinsleden, familieleden, buurtbewoners, etc.

Het is begrijpelijk dat iedereen de hond graag wil verwelkomen, maar de meeste honden begrijpen hier helemaal niets van en zullen dit als eng en bedreigend ervaren.

Ook bij het betreden van het nieuwe huis van de hond is rust uitermate belangrijk.

Zorg dat zijn/haar kleedje en/of mandje klaar staat op een vaste plek, een frisse bak water erbij en eventueel een kleine hoeveelheid voer.

Belangrijk is dat dit direct op een vaste plek staat. Dit geeft voor een hond rust en regelmaat. Eenmaal binnen is het van groot belang dat de hond op zijn/haar eigen tempo het huis kan gaan verkennen en alle nieuwe indrukken en luchtjes kan opnemen.

Laat dit gewoon gebeuren zonder dat alle ogen op de hond gericht zijn. Geef de hond even de ruimte om een beetje tot zichzelf te komen.

De hond zal in de eerste weken na aankomst heel veel slapen, de reis en de veranderde leefomgeving vergen veel van zijn/haar energie. Tijdens deze weken zal hij/zij ook aan jouw dagritme gaan wennen en volop genieten van zijn/haar rust.

LET OP: laat je hond de eerste weken niet alleen, dit zal langzaam opgebouwd moeten worden.

Vertrouwen
Als de hond eraan toe is komt hij/zij vanzelf naar je toe om aangehaald te worden of voor steun. Aanhalen op de borst of onder de kin geeft een hond een vertrouwd gevoel. Laat de hond het tempo bepalen. De ene hond heeft langer de tijd nodig om mensen te leren vertrouwen dan de ander. Soms duurt het een dag en soms een paar maanden.

Ontsnappingsgevaar

Omdat het leven in Nederland, in een gezin, in een huis, met mensen die hun aandacht geven, voor de meest ex-zwerfhonden als spannend wordt ervaren, zien we helaas te vaak dat ze met regelmaat ontsnappen.

Het ontsnappen gebeurt in de meeste gevallen binnen 1 maand na aankomst in Nederland. Zorg a.u.b. voor een adreskokertje aan de halsband van de hond. Wij registreren de chip op jouw naam, maar de ervaring leert dat burgers een wegloper niet snel naar een dierenarts brengen om een chip uit te lezen. Het bellen van een telefoonnummer op een penning of kokertje doet men daarentegen wel.

Alle honden worden door ons overhandigd aan de adoptanten met een zgn. veiligheidstuig om. Om ontsnapping te voorkomen adviseren wij je dringend om de eerste maanden de hond dubbel aangelijnd uit te laten.

Dat wil zeggen: 1 riem vastgemaakt aan de halsband en 1 riem vastgemaakt aan het tuig. Het meest veilig is om een van de twee riemen ook vast te maken aan een zgn. buikgordel of in ieder geval vast te maken aan jezelf. Mocht de riem uit je handen schieten, dan zit de hond nog altijd vast aan jou met de andere riem. Of indien je de hond samen uitlaat, houdt dan ieder een riem vast. Let op: gebruik NOOIT een flexriem (uitrolriem)

Verschillende redenen van weglopen:

  • De hond vindt het te spannend en wil alleen maar vluchten, weg uit de enge/spannende situatie die hij niet kent.
  • De hond schrikt van iets en zet het op een lopen (hard geluid, schreeuw, bijensteek).
  • De hond heeft een langere tijd nodig om te hechten, snapt nog niet dat hij echt mag blijven.
  • De hond is niet gewend een tuigje of halsband te dragen, vindt het vreemd en eng. Hij probeert zich eruit los te draaien.

Extern kan het volgende het geval zijn:

  • Iemand laat de deur openstaan en vergeet de hond.
  • Er wordt te veel gevraagd van de hond door direct drukke plaatsen te bezoeken of lange wandelingen te maken.
  • De hond wordt niet voldoende met rust gelaten en er wordt een te groot beroep gedaan op zijn/haar sociaal vermogen zonder zich terug te kunnen trekken. Weglopen is dan een efficiënte oplossing.

Veilig wandelen en uitlaten

Het is belangrijk de eerste periode behalve de rust in huis te bewaren ook rustig aan te doen met de wandelingen.

Het gevaar bestaat dat opvanggezinnen als wel adoptanten de honden in het begin een plezier denken te doen met lange wandelingen en veel beweging geven, de hond heeft dat immers een lange tijd gemist.

Toch is het belangrijk dit rustig op te bouwen.

Bouw de wandelroute rustig op, zodat de indrukken gefaseerd binnenkomen bij de hond. Daarnaast zijn lange wandelingen voor pups uit den boze. Als richtlijn, 5 minuten per maand in leeftijd van de pup.

Werk in de eerste maanden alleen aan de onderlinge band tussen jou en je hondje, het loslopen komt wel. Dit kan je altijd later gaan oefenen in een afgesloten losloopgebied.

Veel ex-zwerfhonden hebben een jachtinstinct, dit is een overlevingsmechanisme voor het dier geworden. Oefen daarom het loslopen en terugkomen geruime tijd in een afgezet losloopgebied. Een en ander is ook afhankelijk van je eventuele eigen roedel of gehoorzame hond.

Hardlopen naast de fiets is pas verantwoord als de hond een leeftijd van 2 jaar heeft bereikt. Dit in verband met de belasting van spieren en botten. Ga niet proberen met de hond te fietsen als deze pas net in Nederland is.

Honden vanuit een asiel hebben weinig tot geen conditie. Ze hebben vaak maanden soms zelfs jaren opgesloten gezeten. Conditie opbouwen kost tijd, neem deze tijd a.u.b.

 

Wij hopen van harte dat wij je met deze tips hebben kunnen helpen met het “inburgeren” van je hond.

Over een paar weken ontvang je een telefoontje van de nazorg.

Mocht je eerder vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Met een aantal goede tips kunnen de meeste adoptanten weer goed verder.

 

Nazorg en Begeleiding

Telefonisch bereikbaar ma t/m za van 9.00 tot 20.00 uur

Renate 06-42103170.

Wij wensen je enorm veel plezier en gezelligheid van en met je viervoeter.

Daarnaast stellen wij het zeer op prijs dat je gekozen hebt voor een 2e kans hond via de Stichting Hondenzorg & Welzijn

 

Met vriendelijke groet,

 

Team Hondenzorg & Welzijn

Onze hoofdsponsor TIX.NL

Meer informatie over TIX.NL? Klik hier om door te gaan.

Bekijk onze reutjes

Klik snel verder om onze reutjes te bekijken!

Klik hier

Bekijk onze teefjes

Klik snel verder om onze teefjes te bekijken!

Klik hier

Bekijk onze puppy's

Klik snel verder om onze puppy's te bekijken!

Klik hier
Pip is ons lieve vriendinnetje

Kelly Vermeulen

Eerlijk in hun verhaal

Steffie Janissen

Wij bevelen de stichting zeker aan!!!

Berby Hanekamp

ADOPT DON'T SHOP !

Sandra Yap

Geen mooie praatjes maar een waar verhaal

Natascha Geurink

Totaal geen spijt

Linda Diks