Informatie over Leishmania
Wat is leishmania?
Leishmania is een ziekte die door zandvliegjes wordt overgebracht en alleen maar rondom de Middellandse Zee en zuidelijker voorkomt.
Een hond kan worden besmet door de beet van een zandvlieg die de leishmaniaparasiet met zich meedraagt. De zandvlieg is een soort kleine mug die leeft in warme gebieden met een humusrijke grond.
Wanneer de hond eenmaal besmet is, kan de parasiet zich inkapselen in de organen. Meestal in de milt en lever, maar ook in het beenmerg of de lymfeklieren. De parasiet kan in een soort slaaptoestand verkeren. Op dat moment is de ziekte niet aantoonbaar door een test en vertoont de hond geen ziekteverschijnselen. Maar maanden tot jaren later kan de parasiet ‘wakker’ worden. Dit kan wel tot 7 jaar duren.
Zodra de parasiet actief wordt, gaat hij voor problemen zorgen en wordt de hond ziek. De ziekteverschijnselen zijn heel divers. Daardoor bestaat het gevaar dat er pas in een laat stadium aan leishmania wordt gedacht. Zorg ervoor dat de dierenarts op de hoogte is dat de hond uit het Middellandse Zeegebied komt. Een juiste en tijdige behandeling is namelijk heel belangrijk om blijvende schade aan de organen te voorkomen.
Overdraagbaarheid
Leishmania kan alleen overgedragen worden met tussenkomst van de zandvlieg. In Nederland is de zandvlieg niet actief. De parasiet kan zich daardoor in Nederland niet verder verspreiden.
Symptomen
Leishmania is een van de moeilijkste ziektes om te herkennen aan de hand van de symptomen omdat het zo’n divers ziektebeeld kan hebben. Bovendien kan de hond drager zijn (positief) zonder ooit ziek te worden.
Afhankelijk van de organen die aangetast zijn door de parasiet en het stadium van de ziekte, kunnen er verschillende ziekteverschijnselen optreden:
De meest voorkomende symptomen zijn:
Uiterlijke symptomen
- Schilferige huid
- kaalheidkorstjes aan de neus, oren en voetzooltjes
- afwijkende groei van de nagels
- neusbloedingen
- geïrriteerde huid
- bleke slijmvliezen
- blauwe plekken
Algehele toestand van de hond
- geleidelijke toenemende lusteloosheid
- gewichtsverlies
- koorts
- gewrichtsaandoeningen en bewegingsproblemen
Bij twijfel is het aan te raden om een bloedtest te laten doen!
Behandeling
Als er bij de hond leishmania is vastgesteld, is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met behandeling. De behandelmethode is afhankelijk van de hond en de ernst van de ziekte. Om een passende behandeling op te kunnen stellen, is het van groot belang de nier- en leverfunctie te onderzoeken. Hiervoor is een aanvullend bloedonderzoek nodig.
Slaat de therapie aan en is de ziekte onder controle? Dan wordt gekeken wat de hond daarna nodig heeft aan medicatie. Het ene dier blijft levenslang aan medicatie, het andere een paar maanden. Er zijn ook honden die geen medicatie meer nodig hebben.
Bij iedere hond met leishmania is aan te raden om één- of tweemaal per jaar uitgebreid bloedonderzoek te laten uitvoeren. Er wordt dan gekeken naar verschillende bloedwaardes. Wanneer deze afwijkend zijn, kan dat betekenen dat de leishmania weer actief is. In dat geval kan er een vervolg- of onderhoudsbehandeling nodig zijn.
Prognose bij leishmania
Honden genezen niet van leishmania. Het is een chronische ziekte en kan daarom altijd weer opspelen. Maar met een gerichte behandeling kunnen de klachten volledig verdwijnen. Daarna houdt de juiste medicatie de ziekte onder controle. De parasiet wordt als het ware weer in slaap gebracht, maar deze kan dus altijd weer ‘wakker’ worden. De klachten kunnen maanden, maar ook jaren wegblijven.
Bij veel honden komen de ziekteverschijnselen na verloop van tijd terug. Gezonde voeding, voldoende beweging en weinig stress helpen om dit te voorkomen. Ondersteund door medicatie, kan een hond met leishmania zonder noemenswaardige problemen gewoon oud worden.
Let op !
Indien de hond positief getest is op leishmania bestel de medicatie dan via de Stichting Hondenzorg en Welzijn. Dit is vele malen goedkoper dan wanneer de medicatie via de eigen dierenarts in Nederland wordt besteld. En uiteraard mag en kan de stichting ALTIJD gebeld worden voor advies en overleg met de dierenartsen van de stichting!